Středa, 28. května 2008

Instalace Windows XP z USB flash disku



Instalace Windows je můj denní chléb. Nejedná se ani tak o mé počítače – na nich obvykle stačí (po dobu životnosti) instalovat Windows pouze jednou, ale mí zákazníci mi nosí počítače v někdy v takovém stavu, že reinstalace Windows je nezbytná a také při instalaci nových počítačů se ze 100% jedná o Windows – a XP ještě pořád převažují.

Urychlit instalace jsem chtěl například přípravou hotové image, kterou bych pokaždé jen nakopíroval na disk. Ono by to asi i fungovalo, přestože pokaždé má počítač jinou hardwarovou konfiguraci, ale k vytvoření image jsem se nakonec ještě nedostal a při opravách by mi to stejně moc nepomohlo.Viz komentáře. Mimochodem – slouží k tomu pomůcka Sysprep.

O instalaci z USB flash disku jsem přemýšlel také, ale po mnoha neúspěšných pokusech jsem to nakonec vzdal – přestože jsem byl vlastně velmi blízko.

Správný způsob jsem nakonec, celkem náhodou, našel v článku o ASUS Eee 701 na PCTuning, kde se popisuje jak nainstalovat Windows XP na počítač nemajíc interní ani externí optickou mechaniku. A protože jsem jejich variantě byl blízko, nedalo mi to a celou operaci jsem úspěšně vyzkoušel.

Nemá smysl, abych Vám tady celý postup popisoval – klikněte si na zmíněný článek a vyzkoušejte. Bohužel to znamená mít více flash disků pro každou variantu (Home & Professional), případně i pro varianty s SP2 a s SP3. Někdo zas bude potřebovat zvlášť českou a zvlášť anglickou. Na druhou stranu stačí jen 1 GB USB flash disk a ten dnes vyjde na stovku – samotná instalační data zaberou asi 750 MB, takže Vám na disku zbyde místo i na další drobnosti.

Prochaine | 21:38 | Microsoft, Software | Komentáře