Středa, 14. května 2008

S GPS po městě. A nejen po městě.



Pokud chcete mít u každé fotky uloženo místo, odkud jste jí pořídili, tak dávejte dobrý pozor.

  1. Vezmete si foťák (samozřejmě digitální) a GPS.
  2. Zapnete GPS a počkáte, až se chytne – současně s tím se nastaví hodiny na správný čas.
  3. No fotoaparátu nastavíte čas podle GPS.
  4. Pokud fotíte, tak máte zapnutou GPS.
  5. Po návratu si z GPS stáhnete GPX soubor – pokud to GPS neumí, tak existují způsoby, jak vytvořit GPX například z logů, u Garmin Legend jsem používal program GPSBabel, viz můj starší článek S GPS na kole.
  6. Stáhnete si fotky do počítače.
  7. Pomocí programu GPicSync přidáte k fotkám do EXIF metadat souřadnice místa na kterém jste byli, když jste snímek pořizovali. Pokud nemáte jste na foťáku neměli stejný čas jako v GPS, pak budete muset složitě podle fotky a mapy trasy odhadovat jaký byl asi mezi nimi časový rozdíl a ten pak do GPicSync ručně nastavit.
  8. Fotku nahrajete například na Picasa Web Albums.

A je to.

Nahoře vidíte centrum Berlína, kde jsem minulý týden strávil několik dní a jednotlivé fotky, které jsem během těch dnů pořídil. Dole pak stav, kdy na fotku kliknete, vidíte náhled a můžete pokračovat na další či předchozí fotku, spustit slideshow nad mapou nebo přejít na galerii fotek – kde se vám u každé fotky také ukáže malá mapička s umístěním.

Musím říct, že se mi tahle funkce moc líbí. Těch 14 hodin denně zvládl můj Garmin 60CSx na stařičké 1750mAh baterie bez problému a věřte, že stačilo mít GPS hozenou jen tak v batohu.

Prochaine | 18:54 | GPS | Komentáře