Pátek, 21. prosince 2007

RPSN s příkladem



Roční procentní sazba nákladů (neboli RPSN) je docela chytrá věcička, která dokáže velmi dobře porovnávat různé úvěrové produkty bez ohledu na jejich způsob a rychlost splácení, splátkové prázdniny apod. Ne každý si umí spočítat na kolik je který produkt výhodný a zda se ho nesnaží někdo napálit a právě povinnost uvádět RPSN (zatím pouze u úvěrů od 5000 do 800 000 Kč a se splatností nad 3 měsíce) toto velmi dobře řeší.

Toto je vzorec pro výpočet RPSN ze stránek české Wikipedie a můžeme se pustit rovnou do nějakého příkladu. Máme úvěr ve výši 1000 Kč, splatný do 15ti dnů a poplatek za tento úvěr je 250 Kč. Abyste viděli, že si tato čísla necucám z prstu, uvádím náhled na stránku, kde jsem na ně narazil. Odkaz tu neuvádím, protože takové lichváře podporovat nechci.

Na stránkách České obchodní inspekce si můžete stáhnout kalkulačku RPSN, ale má jednu vadu – umí zobrazovat pouze RPSN pod 1000% a je pouze pro čtení, takže vzorec neupravím. Zkusil jsem nějaké kalkulačku na webu, napsanou v JavaScriptu, jedna z nich mi ukázala „Chyba!“ a druhá pro změnu shodila celý prohlížeč. Pustil jsem si tedy Excel a provedl hrubý výpočet a vyšlo mi, že RPSN je kolem 5500% – ale je to jen velmi hrubý odhad pomocí grafu.

To jsou lidé opravdu tak blbí?

Prochaine | 20:52 | Finance | Komentáře