Čtvrtek, 29. listopadu 2007

WordPress vládne



Rád bych mezi blogery, kteří píšou v publikačním systému WordPress, uvítal Jirku Macicha. Musím říct, že mi to udělalo radost – hlavně se mi tím potvrdilo, že jsem si v březnu vybral správně a definitivně opustil Bloxxy, který se už 2 roky nepohnul ani o milimetr. Bohužel. Ve WordPressu také publikuje Petr Staníček (aka Pixy) svůj blog Pixynergia. Krom toho to byl právě on, kdo s vývojem Bloxxy pro svou potřebu začal.

Já jsem se rozhodl na blogu (ve WordPressu) udělat několik drobných úprav. Především jsem provedl upgrade na nejnovější verzi 2.3.1. Asi se s ní budu muset ještě chvilku poprat, ale podle všeho to vypadá, že (navenek) funguje dobře. Patrně to nebylo úplně nutné, ale kvůli kompatibilitě s nejnovějšími pluginy a kvůli bezpečnosti jsem to raději provedl. Testoval jsem to již před časem lokálně, takže to nakonec nebylo nic náročného.

Druhou změnou je plugin, který zajišťuje speciální zobrazení blogu na iPhone nebo iPod touch (via Marigold optimalizovaný pro iPhone) – bohužel není kompatibilní s WP-Cache, takže zatím ho použít nemůžete. Alespoň přidám dva obrázky:


V iPod touch bez a s pluginem upravující vzhled.

Poslední novinkou, které jste si mohli všimnout již dnes přes den je zobrazení souvisejících článků u každého spotu. Tyto články vybírá plugin Related Entries a jak to dělá zatím moc nechápu. Je fakt, že ne vždy vybere správně, ale jinak je na něj docela spolehnutí. Vzhledem k množství článků může poměrně výrazně pomoci náhodným návštěvníkům v hledání souvislostí. Ono totiž není moc problém do nového článku přidat odkazy na staré související, ale problém je přidat do starých odkazy na ty nové. Plugin sice není 100%, ale lepší než nic.

Dále testuji plugin pro hodnocení jednotlivých článků a také jeden pro komentáře, kdy chcete na nějaký příspěvek čtenáře reagovat. To v Bloxxy fungovalo pomocí očíslovaných komentářů a uvedení tohoto čísla v hranatých závorkách v komentáři, ale WordPress nic takového v základní instalaci nenabízí.

Doplněno

Hodnocení článku je již aktivováno a pro pořádek uvádím, že je řešeno přes WP-PostRatings.

Prochaine | 21:54 | Blog, WordPress | Komentáře