Středa, 10. října 2007

Nové kolo (2)



Pokračování článku Nové kolo.

Jak pokračovala renovace staršího kola, které mi věnoval kamarád? Nejprve jsem nakoupil první potřebné díly – řetěz, brzdové špalky, pláště a duše, pedály, zadní blikačka, cyklocomputer, ochranu rámu pod řetěz a brašnu pod sedlo. Kolo jsme komplet rozebrali na prvočinitele, řádně pročistili a opět sestavili. Zabralo nám to přibližně 9 hodin ve dvou a výsledek byl bohužel žalostný – za žádnou cenu se nám nepovedlo seřídit řazení a navíc to vypadalo hodně špatně se zadním nábojem.

O týden později jsme se pokusili rozebrat řazení, přehazovačku a přesmykač. Ještě jednou pořádně pročistili a umyli v benzínu – bohužel ani tentokrát s kladným výsledkem. Navíc jsme rovnou rozpletli zadní kolo s tím, že koupím nový náboj a nechám ráfek znovu vyplést. A řazení že vyřeším nákupem několika nových komponent s ohledem na přechod z 8mi kolečka na 9ti kolečko.


Díly v hodnotě 6343 Kč mi prodali jako sadu za 6500 Kč.

Nakonec jsem se rozhodl pro nákup kompletní sady Shimano Deore (kliky, kazeta, V-brzdy, páky, řazení, přehazovačka, přesmykač, řetěz, osa). Dále mi bylo vysvětleno, že můj ráfek patří vedle popelnice a nechal si rovnou zaplést celé nové (zatím zadní) kolo. Během třetího večera jsme na kolo nasadili všechny nové komponenty a konečně seřídili jak bylo potřeba. V cykoobchodě v hostivařském Intersparu nám ochotně půjčili utahovák na octalinkové kliky a navíc vysvětlili, jak je to s délkou osy, řetězovou linkou a podobnými hodnotami, kterým jsme do té doby moc nerozuměli.

Na posledních dvou snímcích můžete porovnat stav před a po renovaci, po které vzniklo v podstatě úplně nové kolo 🙂 Další fotky jsou zde. Finanční rozdíl je 13 000 Kč přesně a kolem 50ti člověkohodin práce – kdybych si k tomu něco přidal, mohl jsem… No snad bude sloužit a chvilku vydrží.

Prochaine | 22:42 | Kolo | Komentáře