Úterý, 24. července 2007

Drahý Office



Když si koupíte antivirový systém NOD32, zaplatíte za jednu licenci na první rok 1500 Kč (bez DPH). Když kupujete dva, tak jen 1300 Kč za licenci a při pěti jen 1000 Kč za licenci. S každou další licencí padá cena dolů.

Nakolik našich zákazníků používá kancelářský balík Office, takže jsme zkoušeli zjistit, zda by se také nevyplatilo pořízení nějaké multilicence. Následuje příklad pro nákup sedmi licencí produktu Microsoft Office 2007 Small Business CZE.

OEM

Office 2007 SB OEM lze zakoupit pouze s novým kompletním PC (MB, CPU, HDD, VGA, DDR). Samostatně nelze Office OEM zakoupit. OEM SW je vázaný na HW s kterým byl zakoupen (nelze přeinstalovat), pokud doslouží PC přicházíte i o OEM SW, který na něm byl nainstalován.

Cena 39 081 Kč (tj. 5 583 Kč za licenci)

Krabicový software (FPP)

Krabicový software není vázaný na konkrétní hardware. Po odinstalování jej lze použít na jiném počítači. V některých případech licence opravňuje k instalaci na dva počítače (z nichž jeden musí být přenosný) s tím, že v jednom okamžiku může být software používán pouze na jednom z nich. Oblíbeným trikem prodejců je prodej Works + upgrade na Office, čímž vznikne plnohodnotný Office instalovatelný na 2 počítače za cenu nižší než 2× OEM. A při výměně počítače jej můžete ihned použít na novém.

Cena 88 676 Kč (tj. 12 668 Kč za licenci)

Klasická multilicence MOLP (OLP NL)

Po prvním nákupu se Vám na 2 roky otevře možnost v tomto multilicenčním programu nakupovat, dále už i po 1 ks licence. Po zaplacení je licence Vaše, je trvalá a přenositelná (lze ji přeinstalovat na jiné PC). Součástí licence není instalační CD, to je nutné dokoupit zvlášť. Jediná podmínka pro otevření tohoto multilicenčního programu je první nákup minimálně 5ti licencí.

Cena 78 890 Kč (tj. 11 2780 Kč za licenci)

Splátky – Multilicenční program Microsoft Open Value

Podepsáním licenční smlouvy získáte licence trvalé a na splátky. Během trvání smlouvy (3 roky) můžeme v rámci smlouvy produkty dokupovat a na konci smluvního období budete licence (SW) vlastnit. Microsoft po celou dobu trvání smlouvy garantuje cenu všech produktů, které byly zakoupeny při první objednávce. Součástí multilicenčního programu OV je Software Assurance (SA), po celou dobu trvání Vaší smlouvy máte nárok na vždy nejaktuálnější vydanou verzi zakoupeného produktu.

Cena celkem 135 618 Kč (tj. celkem 19 374 Kč za licenci) (ve třech ročních splátkách)

Pronájem – Multilicenční program Microsoft Open Value Subscription

V tomto licenčním programu licenci nevlastníte. Jen si ji pronajímáte. Platíte za používání objednaného softwaru. Smlouva se podepisuje na 3 roky. Po celou dobu trvání smlouvy Vám Microsoft garantuje cenu, zakoupených produktů. V průběhu trvání smlouvy můžete snižovat a samozřejmě zvyšovat počet licencí. Na konci smluvního období můžete mul. prog. OVS prodloužit na další tři roky, ukončit (SW odinstalovat, nevlastníte nic) nebo SW odkoupit za 1,75× aktuální roční platby. Součástí multilicenčního programu OVS je Software Assurance (SA), tedy po celou dobu trvání Vaší smlouvy máte nárok na vždy nejaktuálnější vydanou verzi zakoupeného produktu.

Cena celkem 89 964 Kč (tj. 12 852 Kč za licenci) (za 3 roky pronájmu)

Výsledek

Celkově musím říct, že mě licenční politika Microsoftu docela zklamala. Nečekal jsem zázraky, ale toto je hodně nepovedená parodie na multilicenci. Vzhledem k tomu, že morální životnost dnešních počítačů je kolem 3 let a nový Office je vydáván přibližně jednou za 2–3 roky tak se domnívám, že nejlepší variantou je právě OEM. Uživatelé naštěstí nepotřebují hned tu poslední verzi – spíše je to občas k vzteku, když máte soubor uložen ve formátu .docx a posíláte jej někomu, kdo nemá Office 2007. Problém pak může vzniknout, když kupujete počítače a nový Office (jako OEM) postupně a ve firmě pak máte na různě starých počítačích jiné verze.

Texty popisující jednotlivé typy licencí jsem převzal od Microsoftu. Ceny jsou přibližné a bez DPH.

Prochaine | 15:45 | Microsoft, Software | Komentáře