Neděle, 15. července 2007

Turistické GPS



GPS je takový fenomén dneška (viz spot GPS Magazine). Neznám nikoho, kdo by v autě neměl navigaci, anebo o ní alespoň neuvažoval. Málokdo ví, že navigaci k nám nepřenesl TomTom nebo iGo, ale bylo tu dlouho předtím, než vůbec existovali nějaké mapové podklady a chodívalo se jen podle souřadnic. Rukama mi prošlo hned několik GPS přístrojů a o těch turistických zkusím něco málo napsat.

Garmin GPS 12

Už v roce 1998 jsem věděl, že existuje něco jako GPS a snažil jsem se nějaký přístroj pořídit. Neexistovalo na to téma příliš odborných stránek a ani s nimi lidé neměli tolik zkušeností. Trh zde sice existoval, ale tyto přístroje si pořizovali především lidé, kteří létali, eventuálně jej potřebovali ke své práci.

Prvním byl Garmin GPS 12, který jsem koupil v uvedeném roce na inzerát a jel jsem si pro ní vlakem do Ústí nad Labem (anebo do Mostu?). Mohl jsem za ní dát asi kolem 4000 Kč. Byla těžká (269 g), fungovala na 4 AA baterie, neuměla pracovat s mapou, pamatovala si jen 1000 trasových bodů a ani jsem jí neuměl připojit k PC. Výhodou bylo 12 kanálů, což tehdy nebylo úplně běžné, takže uměla polohu vyhledávat relativně rychle. Geocaching ještě neexistoval a na (českých) mapách jste nenašli GPS souřadnice – a i dnes má (nevím proč) prioritu čtvercová síť S1942, která dokáže rozhodit nejednoho zkušeného turistu.

Uplatnění našla, když jsem jí půjčil přátelům na cestu do Mongolska a pak jsem se jí zbavil, dokonce tuším o něco dráž, než byla pořizovací cena. Tehdy patrně ještě nebyla ta správná doba.

Garmin eTrex Legend

Sice jsem o tom již psal, ale rozhodně stojí za připomenutí, že Garmin eTrex Legend jsem pořídil v létě 2003 na Amazonu za příjemných $160 (v té době něco pod 4000 Kč). Samozřejmě to byla US verze, takže jsem to pak řešil pomocí free maps for Garmin Mapping GPS. TOPO mapy se sice prodávaly, ale stály tehdy kolem 4 tisíc a nebylo možné je registrovat na US verzích přístrojů – opět do dnes nechápu proč!

Legend byl především malý, lehký, uměl pracovat s mapou, v ceně byl kabel k PC (bohužel RS232 – ale dá se to řešit redukcí na USB v ceně dvou stovek), kvalitní baterie ho udrželi dlouho v chodu a dal se k němu pořídit držák na kolo. Největší nevýhodou byla horší citlivost (oproti dnešním SiRF přístrojům), pomalá komunikace s PC a hlavně žalostně malá 8 MB paměť na mapy.

Později se Legend stal v Česku skutečnou legendou. Díky Mountfieldu se ze dne na den stal přístrojem s nejlepším poměrem cena/výkon. A je vidět, že s Legendem začínali skoro všichni, nebo alespoň všichni co znám. Se mnou procestoval celou Evropu (největší zábavou bylo celodenní lyžování ve francouzských Alpách se zapnutým trasováním), letěl do Egypta, jeden kamarád ho vzal na Vánoce do USA, další na dva týdny na Mauritius. Nakonec jsem jej tento týden přenechal kamarádovi, který se do Geocachingu zakousl překvapivě větší silou než já.

Garmin GPSMAP 60CSx

Naivně jsem se domníval, že lepší GPS už nebudu nikdy potřeboval. Nejprve jsem uvažoval o modernějším přístroji řady eTrex s paměťovou kartou (to byla priorita) a barevným displejem (ten jsem považoval spíše za nevýhodu s ohledem na horší čitelnost při použití bez podsvícení a na vyšší spotřebu, ale nyní jsem ho vzal na milost, neboť má i své výhody). A když jsem se začal na eBay rozhlížet, rozhodl jsem se pro jistotu!

To jistotou je Garmin GPSMAP 60CSx, kterou hned několik uživatelů označilo za nejlepší současný turistický GPS přístroj, takže proč si kupovat jiný?

Proto jsem v únoru provedl upgrade na současnou nejlepší turistický navigátor Garmin GPSmap 60CSx. Obvykle nepoužívám taková superlativa, ale Garmin u nás na poli turistických přístrojů nemá konkurenci a tento model je skutečně to nejlepší, co současný trh nabídne. Platí to ale i pro zahraničí.

Marek Lutonský: Vyplatí se Sirf Star III při turistice a geocachingu?

Ve zkratce jen uvedu, že jsem nakonec nakoupil na eBay a i s poštovným po USA vyšel na $342,95. Nějaké drobné stálo přeposlání do ČR, takže celkově jsem na částce pod 8000 Kč. V Česku se prodává za nejméně 15 500 Kč (s DPH), v Reichu jsem v pátek zahlédl cenu €599 (asi 17 000 Kč s DPH). Samozřejmě jsem si rovnou nechal poslat i držák na kolo za $17,90 (asi 380 Kč) – jen bych potřeboval trochu času a na to kolo vyrazit :-).

Výhody a první zkušenosti vydají na samostatný článek, takže pokračování příště..

Prochaine | 16:37 | GPS | Komentáře