Úterý, 3. července 2007

Internetové diskuze – co s nimi?



Možnost přidávat komentáře u malých odborných webů a blogů slouží ke kontaktu mezi autorem a čtenářem, který tak má možnost spoluvytvářet samotný obsah. Je to něco, co dává (především malý) webům určitou přidanou hodnotu.

U odborných stránek jako je Živě apod. již tato interakce s autorem již příliš nefunguje. Autoři článků si někdy diskuzi prohlédnou, ale obvykle ani nereagují. Chápu, nemají na to čas neb se snaží napsat další smysluplný článek, na který klikne co nejvíce uživatelů a možnost diskutovat je na stránkách především kvůli zvýšení počtu zobrazených stránek a tím pádem vlastně kvůli příjmům z reklamy. Naštěstí se komentáře drží obvykle tématu, i když pravdu občas je možnost natrefit na příspěvek „První!“, apod.

Úplně mimo jsou diskuze na zpravodajských webech, především na iDnes. To už je něco, co se s diskuzí snad ani nedá srovnávat. Článek může být o čemkoliv, ale místo zajímavých komentářů jen hromada hnoje. Například jako zde:

A pokud se snad u některého článku dá očekávat diskuze, jejíchž obsah by mohl hraničit s trestným činem, stačí komentáře zablokovat a uživatel vidí jen toto:

Buď diskuze budou striktně hlídat a udržovat kvalitu na rozumné úrovni, anebo mohou celou diskuzi bez náhrady zrušit. Rušení diskuzí u kontroverzních článků je alibismus. Stejně jako jejich vyjádření:

Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstraňovat. Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus a neplacená reklama.

Je pravda, že někdy mě některý příspěvek i pobaví, ale to je v poslední době hodně zřídka. Naposledy tento příspěvek:

Radek Hulán to vyřešil jednoduše – diskuze u článků nejdříve moderoval, později nechal hodnocení na čtenářích, až je nakonec zrušil úplně a nabídl pro ně prostor na striktně moderovaném fóru. Já jsem zatím přešel na moderování – především kvůli spamu. Od března jsem smazal asi jen 4 komentáře, které nebyli podle mě úplně k tématu.

Prochaine | 00:41 | Internet | Komentáře