Pátek, 8. července 2005

Autem po Evropě – Německo



Jízda přes Německo je ze všech našich sousedních zemí pravděpodobně asi nejméně problémová. Neplatí se za žádné dálniční známky, mýtné a ani poplatky za mosty a tunely. Výjimkou jsou některé vyhlídkové Alpen Strasse, které rozhodně stojí za vidění!

Dálnice

Dálniční síť v Německu má v současné době kolem 12 000 km. Jak jistě víte, není v Německu rychlost na dálnici nijak omezena. Doporučená rychlost je 130 km/h, ale z mých zkušeností je na většině dálnic z různých důvodů rychlost na toto číslo značkami omezena.

Počítejte s tím, že čerpací stanice nejsou u dálnic tak časté jako u nás. Naštěstí často před benzínkou narazíte na ceduli upozorňující jak daleko je další čerpačka.

Tipy

Pokud se chystáte (od Prahy) na západ (Francie, Švýcarsko, Holandsko) nebo na jih (Itálie, Španělsko), tak v každém případě doporučuji cestu přes Rozvadov. Na Itálii nebo Švýcarsko pak pokračovat přes Mnichov po dálnici A93, v ostatních případech po dálnici číslo A6 na Norimberk a dál na západ.

O možnosti jet do Holandska přes Chomutov a Chemnitz bych raději neuvažoval. A jet do jižní Itálie (konkrétně třeba na Gargáno) přes Brno a Vídeň může vymyslet jen hlupák. Autobusy s turisty do Alp sice jezdí přes Rakousko a dolní Dvořiště, ale obvykle jen proto, že se přes Německo musí platit tzv. osobo-kilometry.

Cesta přes Rozvadov má jednu nespornou výhodu – přestože dálnice není ještě na dvou místech úplně hotová (okolo Plzně a mezi Rozvadovem a dálnicí A6) – jedná se o nejrychlejší tra­su!

Praha (začátek dálnice D5)
Rozvadov  176 km  2h00
München   386 km  4h30
Rakousko  477 km  5h20 (Kufstein)
(Běžná cestovní rychlost, čas včetně zastávek a tankování. Rok 2001, tj. jízda přes Plzeň.)

Trasa z Prahy do Innsbrucku přes Mnichov (podle plánovače trasy) je dlouhá 551 km a trvá 5h06. Stejná destinace přes Linz (tj. přes České Budějovice a Dolní Dvořiště) je dlouhá 566 km (o 15 km více) a trvá 6h22 (o hodinu a čtvrt déle!)

Prochaine | 13:16 | Nezařazené | Komentáře