Středa, 29. června 2005

GPS k PDA – Nové řešení (3)



Pokračování spotu GPS k PDA – Nové řešení (2)

Minulý čtvrtek jsem si konečne osobně vyzvedl v pražské prodejně Cybex objednaný Navilock GPS PDA Receiver NL-208P + Kabel DELL PDA Axim X3 series pro GPS PDA Receiver. Krom toho jsem teprve nyní zjistil, který velkoobchod toto zboží do ČR dováží, takže příště již nakoupím přímo. Do budoucna si ještě asi pořídím USB kabel pro připojení GPS k PC (notebooku).

Nastavení je až primitivně jednoduché. Při propojení začne GPS na na COM1 posílat rychlostí 4800 baudů informace ve formátu NMEA-0183, což je formát, který zvládne každý software určený pro práci s GPS. Na internetu lze nalézt i popis tohoto protokolu.

Má obava z horší citlivosti levného zařízení se nenaplnila. Vzhledem k tomu, že velikost samotného příjmače je asi 2 × 2 cm, je možné jej umístit až ke spodní hraně čelního skla (zapřít mezi sklo a palubku). Ač se to nezdá, tak odhaduji, že v těchto místech má příjmač viditelnost přes 90% oblohy.

Bohužel má celé zařízení i jednu stinnou stránku – je nutné napájení z autozásuvky, takže jiné využití než v autě je velmi problematické. S tím jsem tak nějak počítal, takže mi to ani příliš nevadí. A právě napájení byl hlavní důvod, proč jsem si nepořídil módní a moderní bluetooth GPS příjmač, přestože mám PDA vybavený BT modulem. V autě při dlouhé cestě stejně musíte nabíjet jak GPS tak PDA a drátové řešení (které nabíjí oboje najednou) mi prostě přišlo praktičtější!

Prochaine | 14:39 | Nezařazené | Komentáře