Pondělí, 20. září 2004

Poprvé na vodě



O víkendu jsem byl na vodě. Poprvé v životě. Pozval mě kamarád, neboť loni mi akci oznámil na poslední chvíli a já litoval, že jsem nemohl jet.

Kamarád má chalupu kousek od Karlových Varů a celkem blízko tam teče Ohře, Teplá s Střela.

V pátek jsme si v Sázavě nad Sázavou půjčili 3 plastové kánoe, pádla, vesty a vozejk.

Cestou jsem absolvoval teoretický kurz a později mi byla zapůjčena k knížka Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii a já zjistil, co je třeba koňadra, porcelán, bort, kontra a vůbec jsem se dostal do odborné vodácké terminologie, abych v sobotu nevypadal jako pako.

V sobotu Ohře

Původně jsme chtěli v sobotu sjíždět Teplou, neboť se otevírala přehrada a mělo být hodně vody a hodně legrace. Protože ze šesti jsme byli dva nováčci, rozhodli jsme se pro nenáročnou Ohři.

Prošel jsem konečně i praktickým kurzem a po několika minutách jsme vyrazili a brzy jsem pochopil, že celé sjíždění řeky není nic, než objíždění všech hospod podél břehu a loď slouží vlastně jen jako dopravní prostředek, aby vodák nemusel jít pěšky.

Naše loď měla pojmenování KYPCK (KURSK), ale spíše by měla nést označení Zvrhlík, protože se nám na relativně klidné řece podařilo loď celkem očekáváně o kámen otočit.

V neděli Střela

V nedělí jsme šli na Střeliu, protože se tam vypouštěla Žlutická přehrada. Místy to tam bylo jak na Václaváku. Nastupovali jsme kousek nad Rabštejnem a během asi 40 minut, než kolegové otočili auta do Mladotic, jsme napočítal odhadem na 50 lodí, možná víc.

Protože nás celkem honil čas a jediná šance na výstup z vody byla v Mladoticích, měli jsme celkem naspěch. Hned před Rabštejnem nás čekal jez s uzavřenou šlajsnou, resp. propustí, takže dvě z našich tří lodí přenášeli asi 200 m. Nejzkušenější dvojka to zvládna skvěle.

Po pár kilometrech nás čekala hospoda, kde jsme popili a pojedli a dále už cesta probíhala celkem klidně až do Mladotic. Nevykoupali jsme se, leč mokrý jsem byl dost, neboť to místy dost cákalo.

Musím říct, že se moje první voda moc povedla.

Prochaine | 16:47 | Nezařazené | Komentáře